Karpatia Horse Show 2022

Pentru revenirea din 23 – 25 Septembrie 2022 a Karpatia Horse Show, editia a VII-a, construim experiente cu note zilnice distincte. Va invitam la cel putin 3 calatorii diferite pe parcursul evenimentului.

Vinerea timpul se dilata, e ziua destinderii totale dupa o saptamana de munca. Proba sportiva cea mai rafinata, cea de dresaj, va fi continuata intr-un program extins spre seara cu un concert sub egida: Scena Micul Trianon. Cea mai buna sugestie pentru ceea ce pregatim e sa reamintim concertul Luizei Zan si Ploiesti Jazz Trio cu proiectii pe Palat ale architectului vizual Ion Cotenescu.

Sambata e ziua adrenalinei sportive: proba de Cross Country alaturi de proba de maraton pentru atelaje cu 2 cai au devenit unele dintre atractiile principale ale publicului. Este si momentul cel mai bun pentru explorarea domeniului in tandem cu urmarirea parcursurilor de tip cross; in 2022 aducem incitatia in inima spectatorilor:

-parcursuri redesenate cu treceri multiple prin zonele favorite publicului,

-un pasaj spectaculos prin centrul zonei de agrement adiacente arenei principale,

obstacole cu design creativ realizate impreuna cu partenerii nostri – potenteaza spectacolul hipic si devin tinta predilecta pentru cadre memorabile.

Duminica este ziua exuberantei si a imaginarului. Probele se desfasoara exclusiv in interiorul arenelor, in atmosfera specifica tribunelor pline de spectatori, si vor fi completate cu show-uri ce emana eleganta si dezinvoltura echitatiei:

10 mari maestri ai atelajelor cu 2 si 4 cai se dueleaza in incitante concursuri demonstrative si apoi reunesc in show-uri galopante si spectaculoase.

–  Prezentari vestimentare sau de accesorii care sa inspire domnii si doamnele spre o viata plina de forme si culoare. In cadrul ultimei editii colectia de palarii si tinute originale ale lui Catherine Chapeaute sau personajelepropuse de Corina Leca au delectat publicul.

Vom extinde si propunerile pentru public in segmentul VIP si premium impreuna cu parteneri de top.

In premiera vom deschide si o zona de camping, pentru cei care vor sa prelungeasca programul evenimentului cu nopti si rasarituri in padurea din interiorul domeniului.

Ne propunem ca evenimentul nostru sa devina o ampla scena in care participanti si spectatori sa dea nastere unor povesti memorabile inspirate de universul echitatiei.  Iar daca in 2019 am fost 12.000, speram ca in 2022 sa recuperam timpul pierdut si sa fim si mai multi.

Urmariti-ne si pe instagram.com/karpatiahorseshow/   si  pe facebook.com/karpatiahorse/

 

Va asteptam cu entuziasm!

Principalele Probe Sportive Explicate

Dresaj

În cadrul probei de Dresaj fiecare pas și mișcare a calului și călărețului sunt atent cântărite de echipa de arbitrii, iar accentul este pus pe controlul calului. Coamele cailor sunt atent împletite, călăreții poartă mănuși, jobene și o vestimentație pe măsură. Cuplul călăreț-cal trebuie să execute o serie de mișcări impuse, primind note de la 1 la 10. Criteriile constau în acuratețea mișcărilor, echilibru, suplețe, grad de cooperare al calului, viteza de reacție, fluența și precizia execuției, corelarea mișcărilor la pas, trap, galop, opriri la comandă, atenția și încerederea acordată călărețului. În cazul calului se notează reacția acestuia la execuția comenzilor, în cazul călărețului se ține cont de corectitudinea poziției, claritatea comenzilor către cal. Se notează, de asemenea și armonia cuplului călăreț-cal.

Cross Country

Emoțiile cele mai mari sunt în cadrul probei de Cross Country, întrucât obstacolele fixe și masive sunt așezate pe un teren variat, ceea ce sporește gradul de risc. Se vor face sărituri peste bușteni, șanțuri și alte obstacole naturale. Caii vor galopa prin apă si vor sări in fântâna în formă de cruce din fața palatului Micul Trianon. Un alt obstacol spectaculos (tip key-hole) a fost amenajat între doi stâlpi de înaltă tensiune, dezafectați.

În funcție de dificultatea clasei, timpul optim pentru parcurgerea traseului de Cross Country este de 6-10 minute, iar distanța traseului variază între 900 m și 6.000 m, în funcție de categoria la care se concurează.

Obstacole/Show Jumping

În cadrul probei de Obstacole calul trebuie să parcurcă o distanță mare cu viteză crescută, aproape dublă față de cea pentru sărituri obstacole. Se testează abilitățile tehnice de a conduce calul, de a sări, atât ale călărețului, cât și ale calului, inclusiv suplețea și condiția fizică a acestora. Se penalizează depășirea timpului, refuzul de a sări și căzăturile. Pentru a se considera că a terminat concursul, cuplul călăreț-cal trebuie să parcurgă integral toate cele trei probe, iar câștigător este cuplul călăreț-cal care, după toate cele trei probe de concurs, a acumulat cele mai puține puncte de penalizare în timpul cel mai bun.

Echipa de arbitrii este formată din Michael Van Gerwen (BEL), Anca Bogdan, Alexandru Iavorovschi (ROU), Yuri Dinev Valev (BUL).( de actualizat)

Echipa de design al traseelor îi are în componență pe designerul Peter Fell (IRL), Gabriel Bogdan Boghiu (ROU).

Probe de Atelaje/ Driving

Probele de atelaje cu doi cai vor avea loc pe un traseu marcat cu conuri așezate la o distanță exactă. La capătul fiecărui con se află o bilă. Căderea acesteia indică o greșeală ce atrage punte de penalizare.  În proba de conuri se străbate un traseu contra cronometru în care se puncteză timpul, dar și greșelile.

Atelajele sunt o probă de încredere între driver și cal, aceștia trebuind să găsească o sincronizare perfectă. Distanța dintre conuri are un grad foarte mic de toleranță față de ecartamentul atelajului. Proba se desfășoară contra cronometru, iar curbele, ce oscilează între strânse și largi, pun la încercare priceperea driverului. La această probă, atât driver-ul cât și secundul sunt îmbrăcați foarte elegant.

Recunoscută de Federeația Ecvestră Internațională (FEI) din 1970, proba de atelaje își propune să testeze abilitatea concurenților de a conduce un vehicol tras de cai. În ultimii ani, România s-a poziționat în primele zece țări în lume la competițiile de atelaje cu doi cai.

Indiferent de categoria de concurs de care aparține, fiecare probă va pune in valoare comunicarea dintre cal și călăreț, un dialog special bazat pe încredere, precizie și suplețe.