Karpatia Horse Show 2023

Revenirea din 2022 a reprezentat un ‘’salt’’ important pentru Karpatia Horse Show. Cei 15.000 de spectatori(participare record) s-au bucurat de un program extins si orientat in a stimula trairi zilnice distincte.

Editia 2023 a Karpatia Horse Show, a VIII-a, beneficiaza de atmosfera electrizanta pe care o aduce gazduirea unei etape calificative pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024 a Concursului Complet International de 4*. Calareti de top din intreaga lume vor putea fi urmariti in fiecare zi evoluand la cate una dintre probele: dresaj, sarituri obstacole naturale
(cross-country), sarituri obstacole.

In 2023 continuam reusita crearii unei identitati distincte fiecarei zile de eveniment si intarim atat tusele sportive cat si cele de show, prin demonstratiile, concertele si activitatile propuse in program.

Vinerea este ziua destinderii totale. Proba sportiva cea mai rafinata, cea de dresaj, va fi continuata intr-un program extins spre seara cu concertele unora dintre cei mai promitatori artisti romani tineri, sub egida Scena Micul Trianon. In 2023 vor urca pe scena noastra Dora Gaitanovici intr-un show ce debordeaza de energie si Laura Bretan, artista romana stabilita in SUA care imparte scena cu cantareti faimosi din toata lumea, intr-un concert extraordinar impreuna cu pianistul argentinian Mariano Castro.

Sambata este dominata de adrenalina si dorinta de explorare. Este ziua cu cresterea cea mai accelerata ca numar de spectatori de la editie la editie. Proba de Cross-Country alaturi de proba de maraton pentru atelaje cu 2 cai au devenit atractii principale ale publicului. Este si ziua care incurajeaz explorarea domeniului, in tandem cu urmarirea parcursurilor de tip cross country.

Atragem atentia asupra:
– obstacolelor cu design creativ realizate impreuna cu
partenerii nostri – potenteaza spectacolul hipic si devin
tinta predilecta pentru cadrememorabile.
– demonstratiilor de voltija, o disciplina ecvestra mai putin
cunoscuta publicului, apropiata de probele de acrobatie
– concertelor de seara sub egida Scena Micul Trianon.

Daca anul trecut Moonlight Breakfast a urcat pe Scena Micul Trianon, in ziua de sambata a editiei KHS 2023 va propunem alti doi artisti de exceptie: Cristina Lupu, care speram sa fie si pentru publicul nostru o revelatie, cum este pentru noi, si Jurjak – unul dintre cei mai apreciati artisti de alternativ din Romania .

Duminica este ziua exuberantei. Probele se desfasoara exclusiv in interiorul arenelor, iar atmosfera capata vibratia tribunelor pline de spectatori:
– 10 mari maestri ai atelajelor cu 2 si 4 cai se dueleaza in incitante concursuri demonstrative si apoi se reunesc in show-uri galopante si spectaculoase.
– paradele castigatorilor tuturor concursurilor vor fi completate cu show-uri ce emana eleganta si dezinvoltura
echitatiei.

Ne propunem ca evenimentul nostru sa devina o ampla scena in care participanti si spectatori dau nastere unor povesti memorabile inspirate de universul echitatiei.

Urmariti-ne si pe instagram.com/karpatiahorseshow/   si  pe facebook.com/karpatiahorse/

Va asteptam cu entuziasm!

Principalele Probe Sportive Explicate

Dresaj

În cadrul probei de Dresaj fiecare pas și mișcare a calului și călărețului sunt atent cântărite de echipa de arbitrii, iar accentul este pus pe controlul calului. Coamele cailor sunt atent împletite, călăreții poartă mănuși, jobene și o vestimentație pe măsură. Cuplul călăreț-cal trebuie să execute o serie de mișcări impuse, primind note de la 1 la 10. Criteriile constau în acuratețea mișcărilor, echilibru, suplețe, grad de cooperare al calului, viteza de reacție, fluența și precizia execuției, corelarea mișcărilor la pas, trap, galop, opriri la comandă, atenția și încerederea acordată călărețului. În cazul calului se notează reacția acestuia la execuția comenzilor, în cazul călărețului se ține cont de corectitudinea poziției, claritatea comenzilor către cal. Se notează, de asemenea și armonia cuplului călăreț-cal.

Cross Country

Emoțiile cele mai mari sunt în cadrul probei de Cross Country, întrucât obstacolele fixe și masive sunt așezate pe un teren variat, ceea ce sporește gradul de risc. Se vor face sărituri peste bușteni, șanțuri și alte obstacole naturale. Caii vor galopa prin apă si vor sări in fântâna în formă de cruce din fața palatului Micul Trianon. Un alt obstacol spectaculos (tip key-hole) a fost amenajat între doi stâlpi de înaltă tensiune, dezafectați.

În funcție de dificultatea clasei, timpul optim pentru parcurgerea traseului de Cross Country este de 6-10 minute, iar distanța traseului variază între 900 m și 6.000 m, în funcție de categoria la care se concurează.

Obstacole/Show Jumping

În cadrul probei de Obstacole calul trebuie să parcurcă o distanță mare cu viteză crescută, aproape dublă față de cea pentru sărituri obstacole. Se testează abilitățile tehnice de a conduce calul, de a sări, atât ale călărețului, cât și ale calului, inclusiv suplețea și condiția fizică a acestora. Se penalizează depășirea timpului, refuzul de a sări și căzăturile. Pentru a se considera că a terminat concursul, cuplul călăreț-cal trebuie să parcurgă integral toate cele trei probe, iar câștigător este cuplul călăreț-cal care, după toate cele trei probe de concurs, a acumulat cele mai puține puncte de penalizare în timpul cel mai bun.

Echipa de arbitrii este formată din Michael Van Gerwen (BEL), Anca Bogdan, Alexandru Iavorovschi (ROU), Yuri Dinev Valev (BUL).( de actualizat)

Echipa de design al traseelor îi are în componență pe designerul Peter Fell (IRL), Gabriel Bogdan Boghiu (ROU).

Probe de Atelaje/ Driving

Probele de atelaje cu doi cai vor avea loc pe un traseu marcat cu conuri așezate la o distanță exactă. La capătul fiecărui con se află o bilă. Căderea acesteia indică o greșeală ce atrage punte de penalizare.  În proba de conuri se străbate un traseu contra cronometru în care se puncteză timpul, dar și greșelile.

Atelajele sunt o probă de încredere între driver și cal, aceștia trebuind să găsească o sincronizare perfectă. Distanța dintre conuri are un grad foarte mic de toleranță față de ecartamentul atelajului. Proba se desfășoară contra cronometru, iar curbele, ce oscilează între strânse și largi, pun la încercare priceperea driverului. La această probă, atât driver-ul cât și secundul sunt îmbrăcați foarte elegant.

Recunoscută de Federeația Ecvestră Internațională (FEI) din 1970, proba de atelaje își propune să testeze abilitatea concurenților de a conduce un vehicol tras de cai. În ultimii ani, România s-a poziționat în primele zece țări în lume la competițiile de atelaje cu doi cai.

Indiferent de categoria de concurs de care aparține, fiecare probă va pune in valoare comunicarea dintre cal și călăreț, un dialog special bazat pe încredere, precizie și suplețe.